top of page

Pravilna prehrana u pulskim osnovnim školama


Treći po redu susret promocije pravilne prehrane u osnovnim školama grada Pule održan je jučer u osnovnoj školi Šijana, na kojemu su u ime Grada Pule prisustvovali zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, voditeljica projekta Olga Dabović Rac te ravnateljica Alma Tomljanović u ime škole domaćina.

Cijeli projekt iz godine u godinu raste, naglasila je ravnateljica škole , a zdrave školske marende postaju sve bolje prihvaćene od strane učenika.

O dobroj praksi pripreme zdravih obroka u vrtićima, koja se odvija već treću godinu zaredom te uspješno nastavlja i u pulskim osnovnim školama, gvorila je zamjenica gradonačelnika prisjetivši se samih početaka ovoga projekta. U Hrvatskoj čak 50% škola ne poslužuje marendu, a mi s ponosom možemo konstatirati da Pula ima vrhunske kuhinje i kvalitetno kuhinjsko osoblje te da se zdravi obroci spravljaju u svih 11 pulskih osnovnih škola, istaknula je Puh Belci.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije naglasio je da su promjene načina ponašanja prema prehrani najteže, prije svega jer se rezultati promjene najduže čekaju. Počevši od danas možemo mijenjati svoju svijest o prehrani i učiti našu djecu zdravom načinu života od školske dobi, kazao je Stojanović.

U sklopu susreta predstavljena je i Knjiga recepata – školske kuharice koju je u kratkim crtama prezentirala Dabović Rac, koja je uz Sunčicu Matanić-Stojanović i Vedranu Fontana, jedna od autorica knjige. Kazala je kako vjeruje da će knjiga nadahnuti i potaknuti mlade da prigrle zdrav način prehrane te kako se nada da će kuharica poslužiti kako bi se marende unaprijedile s nekim novim idejama i receptima.

Osim promocije školske kuharice prezentirali su se i konzumirali „zdravi“ školski obroci koje su zajednički spravljali školski kuhari svih pulskih osnovnih škola.

Projekt zdrave prehrane projekt je snage volje i truda pojedinaca da pokažu da zdravo nije skupo i komplicirano, već da može biti jednostavno i svima dostupno, a važno je praksu zdrave prehrane primjenjivati na sve generacije, zajedničkog su zaključka bili na ovom susretu.

Izdvajamo
Nedavno objavljeno
Kategorije
No tags yet.
Lajkaj nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page